RÓLAM


Rövid verzió

Kollár Betti vagyok, ifjúsági és fiatal felnőtteknek szóló romantikus regények, A vonzás törvénye könyvsorozat és az Álmomban megleltelek című könyv szerzője. Első könyvem, A vonzás törvénye 2020-ban elnyerte a Dugonics András Irodalmi Díjat.

Hosszú verzió

1998-ban születtem Budapesten, azóta is itt élek, itt jártam középiskolába és egyetemre, és itt szereztem szociológus diplomát.

Sokszor kérdezik, hogy mikor kezdtem el írni, és elsőnek mindig rávágom, hogy kábé 15 évesen, pedig már 5 évesen is kitalált történeteket gyártottam az éppen hűtőfürdőző lázas bátyámnak, amiket egy régi menetrend könyvből "olvastam fel".

Azt mondják, sokszor akkor talál ránk valami jó, mikor a legkevésbé számítunk rá. Én is így voltam az írással. 10 év versenyszerű kosarazás után megsérültem, és elveszítettem a legnagyobb szenvedélyemet. Akkoriban azt hittem, sosem találok másikat, de aztán elkezdtem írni. Először kíváncsiságból és öngyógyítás céljából, aztán egyre jobban megtaláltam önmagam ebben a tevékenységben.

Először kitépett füzetlapokra körmöltem kis párbeszédeket és sztori-ötleteket, majd a legjobb barátnőm biztatott, hogy írjak kerek történeteket és osszam meg őket egy blogon. Én pedig, mivel már akkor is nagyon bíztam benne, megtettem.

Imádtam.

Annyi minden volt (és van) a fejemben: ötletek, szereplők, cselekmények és úgy érzem, az írásban kiteljesedhetek. Az írás számomra egyszerre hobbi, szenvedély és munka. Segít lazítani, segít megbirkózni a nehéz helyzetekkel és folyamatosan fejlődésre sarkall. Mindig erőt ad, ha írhatok az aktuális problémáimról, amikkel éppen küzdök, és ezek mind-mind helyet és szerepet kapnak az írásaimban, így minden történetemben ott vagyok én és egy darabka belőlem. A történeteimmel az a célom, hogy szórakoztassam az olvasóimat, segítsek nekik kikapcsolódni, illetve, olyan problémákat jelenítsek meg, ami foglalkoztatja őket, hogy aztán találhassanak bennük olyan apró tanulságokat, ami a hasznukra válhat, vagy amit el tudnak raktározni és esetleg később alkalmazni.

Ami engem illet, hét éve párkapcsolatban élek, van egy édes kiskutyánk, Félix, aki egy kis rosszcsont, de imádjuk. Az időm nagy részét írással töltöm, de mikor épp nem ezzel foglalkozom, szeretek olvasni, rajzolni, festeni és sportolni. Különösen rajongok a dél-koreai kultúráért, a zenéért, a K-popért, valamint a párommal közösen szoktunk koreai drámákat és filmeket is nézni.

2020-ban jelent meg az első könyvem, A vonzás törvénye, amit 2017 nyarán kezdtem el írni, 19 évesen. Annyi volt a fejemben, hogy szeretném a már sokszor olvasott rosszfiús felállást valahogyan egy nagy csavarral egyedibbé varázsolni. Mikor elhatároztam, hogy belevágok a könyvkiadásba, elővettem a kéziratot és idősebb, érettebb, tapasztaltabb fejjel átdolgoztam és így született meg a könyves verzió.

Szóval semmiképp se adjátok fel az álmaitokat! Lehet, hogy változnak ezek az álmok és akár a szenvedélyeink is, de a változás nem rossz dolog. És ki tudja, lehet, hogy épp kosarasnak készülsz, de író lesz belőled és úgy érzed majd, ez volt életed legklasszabb változása!